Colla de Geganters de Vilanova i la Geltrú

Gegants de la Geltrú

Els Gegants de la Geltrú són l'Ulderich i la Guisla. A sota pots trobar-hi algunes images.


Història dels Gegants de la Geltrú

Els primers referents dels Gegants de la Geltrú daten de l’any 1951 quan els antics gegants dels senyor Juncosa van ser cedits a la parròquia de la Geltrú. Aquestes figures van participar a les diferents festivitats pròpies del seu nucli fins l’any 1957 que el rector de la parròquia els va vendre a la vila penedesenca de La Garriga. No és fins l’any 1971, durant un esmorzar el 15 d’agost, que un grup de veïns es decideixen de recuperar els gegants. El bust dels gegants es va construir en un magatzem de la Plaça Llarga, per obra del Fidel Claramunt, els cavallets es van construir al taller de fusteria d'en Josep Torelló que estava al carrer Bonaire quasi tocant al Portal de Sitges i es van muntar a la casa del senyor Ibáñez que estava davant del taller. En la vella masia de Mas Martí, sota el Montgrós, es van trobar els braços i les mans dels antics “Gegants de la Cuyna Vella”, els quals un cop restaurats i pintats es van aprofitar pels nous Gegants de la Geltrú. Cal destacar, doncs, que aquestes figures duen l’únic element centenari que conservem a la ciutat. Durant el juliol del 1972, pràcticament acabats, van poder ser pintats i durant els primers dies d’agost es van col·locar els vestits i els accessoris, com per exemple, la clau del castell que duu a la mà el gegant. Així doncs, el 14 d’agost de 1972, com s’anuncia al programa de Festa Major, es van estrenar els nous gegants del poble mil·lenari de la Geltrú, figures, d’altra banda, molt enyorades. Representaven els vells feudals del castell de la Geltrú i es van batejar com a Ulderich i Guisla, i, amb una alçada aproximada de 3,40 metres. La construcció de la nova parella va passar per les mans de Maria Rosa Ballester, Jaume Banús, Josefina Campamà, Fidel Claramunt, Llorenç Navarro, Xavier Orriols, Josep Maria Porta, Paquita Roig, Maria Teresa Rosich i Josep Torelló. Van vestits amb indumentària medieval del qual destaca l’escut de la Geltrú que duu el gegant al pit.

La tarda que es van estrenar van ser acompanyats per les figures dels Gegants de l’Ordal, els Gegants de la Garriga (antics gegants del senyor Juncosa) i pels Gegants Grossos de Vilanova i la Geltrú. A partir d’aquest moment els gegants participen a les festes pròpies de la nostra ciutat, sortint, ocasionalment, a ciutats i pobles d’arreu com Sant Sadurní d’Anoia (1972), Torrelles de Foix (1980), Sant Pere de Ribes (1980) i Roquetes (1993) amb motiu de l’estrena dels seus gegants. Cal destacar la seva participació a la tradicional arribada del “Caramel”, dins de les festes del Carnaval, de l’any 1979, mentre que el 1983 van ser presents a la trobada de gegants de Vilanova per l’estrena dels nous vestits dels Gegants Grossos. En diverses oportunitats han participat a les romeries a l’ermita de Santa Magdalena, al peu del Montgrós. A la Geltrú, pròpiament, a més de les actuacions a la seva Festa Major de la Mare de Déu d’agost, també surten per Santa Gertrudis pels voltants del 16 de novembre i des de el 1992 formaven part del seguici de la processó del Corpus. A Vilanova formen part del protocol de Festa Major de la Verge de les Neus, per tant surten els dies 3,4 i 5 d’agost. Els primers anys dels gegants eren duts per un grup nombrós de veïns fins que van ser cedits a l’actual Colla de Geganters de Vilanova i la Geltrú que procuren pel seu bon estat de conservació. Els gegants originals ens acompanyen fins que, malauradament, per la festivitat de Santa Gertrudis de l’any 1997 va caure l’Ulderich quedant força malmès. La seva restauració era molt costosa i d’una gran inversió i es pren la decisió que els Gegants de la Geltrú deixin de sortir al carrer, per tant, la Geltrú es queda orfe de gegants. No és fins l’any 2000 que l’ajuntament encarrega uns nous gegants similar als originals, però més ben equilibrats i amb les formes més arrodonides. El seu constructor va ser l’artista terrassenc Jordi Grau del taller “El Drac Petit”, encarregat de la restauració de les dues parelles de gegants de Vilanova l’any 1998. Mentre, que el vestuari es va realitzar al taller terrassenc d’en Ramon Roig. Els gegants originals resten guardats a l’església dels Josepets on la colla guarda del seu bon estat. A partir d’aquest moment els nous Gegants de la Geltrú es tornen a afegir a tot el calendari festiu de Vilanova i la Geltrú i representant la ciutat a poblacions catalanes com Cubelles, Molins de Rei (2008) i les festes de la Mercè de Barcelona.

L’any 2008 es composa una peça musical per als Gegants de la Geltrú, així el 12 d’agost d’aquest mateix any, es presenta, a la Plaça Font i Gomà, el “Festeig dels Gegants de la Geltrú”. És una peça composada per Marta Pujades, del grup Clau de Mar, i el dia de la seva estrena va ser tocada per una formació musical de vuit persones. La música i el ball representa el moment que l’Ulderich festeja a la Guisla. Aquest ball es duu a terme cada 15 d’agost, per la Festa Major, abans de començar la cercavila de sortida d’Ofici davant de la façana de l’església.

L’any 2012 s’arranca un projecte, amb subscripció popular, per realitzar uns nous vestits pels gegants actuals i així poder vestir els gegants vells amb els vestits actuals recuperant la seva imatge històrica.

Torna a la pàgina principal

Fotografies

Gegants de la Geltrú
Gegants de la Geltrú
Gegants de la Geltrú

Torna a la pàgina principal